The Rumjacks au transformat Quantic într-un pub irlandez

La începutul anilor ‘80, Skids și mai ales The Pogues au colorat punkul într-o celticitate care n-a făcut decât să se amplifice până în zilele noastre. Cu mult înainte de musicaluri mainstream precum Riverdance și Lord of the Dance, moștenirea gaelică și identitatea de nezdruncinat chiar și după multe generații într-un exil doar geografic au creat o scenă aparte, extrem de vibrantă, plină de viață și de mândrie.

Pe 20 septembrie, The Rumjacks nu doar că au transformat Quantic-ul într-un pub irlandez, dar l-au și mutat emoțional din București, undeva între Inverness și Cork.

BRUTE @Quantic 2019, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

“Suntem BRUTE și suntem liberi” s-a auzit din nou în deschidere, asigurată de una dintre trupele cu cel mai mare potențial brut din oraș. Aparițiile lor se înmulțesc, inspirația susținută de muncă și tot mai multă experiență riscă să producă rezultate din ce în ce mai interesante. Sunt pe lista “de urmărit”.

The Rumjacks @Quantic 2019, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Noua Olandă n-a fost niciodată colonizată de olandezi, nici de misionari pioși, iar continentul austral a produs mereu o specie aparte de muzică, foarte directă și extrem de ancorată în realitatea cotidiană.

The Rumjacks sunt una dintre trupele fanion nu doar ale punkului australian sau ale celtic punkului în general. Ce pun ei pe masă, aparent fără efort, are o masă de impact ce depășește limitele stilistice. Bazându-se pe o moștenire inter-celtică (în principal de sorginte irlandeză și scoțiană) reușesc să transgreseze genul ales. Dacă au cântat deja la unele dintre cele mai mari festivaluri din lume și alături de nume foarte mari este și pentru că în mod natural gravitează spre aceste centre de forță, ei înșiși deja un nume mai mare decât par să realizeze.

The Rumjacks @Quantic 2019, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Anul trecut au aniversat primul deceniu de activitate, 10 ani de când Frankie McLaughlin s-a întâlnit cu Johnny McKelvey în Sydney. De atunci au strâns 4 albume, 2 EP-uri și un program de turneu aparent fără pauză. Program care anul acesta i-a plimbat prin toată Europa, inclusiv patru concerte în România, la Cluj, Timișoara, București și Iași.

Unii s-au mirat că publicul s-a înghesuit la ceea ce părea o trupă obscură de la celălalt capăt al lumii. Hmm, An Irish Pub Song (de care nu vor scăpa curând, dacă vor scăpa vreodată) se apropie de 57 de milioane de vizualizări pe YouTube și 10 milioane de streamuri pe Spotify.

07

Photo by Anca Coleașă

Genurile muzicale bazate pe folclor sunt limitative prin natura lor și riscul de a eșua în generic este chiar mai mare decât în alte contexte. O moștenire bogată poate să fie prea grea de purtat și să creeze obligații morale limitative. Salvarea în cazul The Rumjacks vine nu doar de la iconoclasmul punk, ci și de la propria statură artistică. Îmbrățișându-și complet rădăcinile celtice, se folosesc de această bază solidă și extrem de vie ca să se îndrepte în orice direcție își doresc, uneori chiar ignorând-o complet. Este acea afirmație axiomatică “știu cine sunt, de unde vin și către ce mă îndrept” pe care ne-o dorim cu toții, doar că în acompaniament de fluier și chitare electrice, și în ritm de ska mai des decât s-ar aștepta oricine.

24

Photo by Adrian Coleașă

Cuvântul de ordine al serii din Quantic a fost energia. Publicul și-a dorit să sărbătorească, să danseze, să cânte și să se bucure până la epuizare și exact asta au primit. Frankie este un frontman carismatic și care știe prea bine să angajeze orice audiență, iar restul trupei funcționează organic, o singură creatură artistică.

Energia veselă care îi animă generează  o atmosferă de party sălbatic, care poate uneori să înșele. Veselia poate să aibă și umbre amărui, iar versurile pieselor merită din plin citite ca texte separate, de o poezie autentică și o emoție camuflată, cu profunzimi care nu sunt evidente aprioric.

11

Photo by Anca Coleașă

Deși setlistul a recoltat din toată discografia de până acum, de la debutul Hung, Drawn & Portered din 2009 până la Saints Preserve Us, de anul trecut, The Rumjacks sunt genul de trupă care merită explorată în integralitatea sa. Un Best Of dă o idee generală, dar au mult mai mult de oferit decât o selecție de concert, oricât de bună ar fi (și este).

Pentru 2020 este anunțat deja turneul european, care sper să nu ne ocolească. Will ye go, lassie, go?

Adrian Coleașă

Galeriile foto ale serii sunt disponibile la https://tinyurl.com/yyk475ww și la https://tinyurl.com/y2v8fkst.

Setlist The Rumjacks:

1. Fact’ry Jack (Sleepin’ Rough, 2016)
2. Cold London Rain (Saints Preserve Us, 2018)
3. Barred for Life (Sober & Godless, 2015)
4. The Reaper and Tam McCorty (Sober & Godless, 2015)
5. Kirkintilloch (Sound as a Pound, 2009)
6. Billy McKinley (Saints Preserve Us, 2018)
7. The Black Matilda (Gangs Of New Holland, 2010)
8. Kathleen (Sleepin’ Rough, 2016)
9. A Fistful O’ Roses (Sleepin’ Rough, 2016)
10. Blows & Unkind Words (Sober & Godless, 2015)
11. Jolly Executioner (Gangs Of New Holland, 2010)
12. Crosses for Eyes
13. Saints Preserve Us (Saints Preserve Us, 2018)
14. My Time Again (Gangs Of New Holland, 2010)
15. Plenty (Sober & Godless, 2015)
16. The Bold Rumjacker (Hung, Drawn & Portered, 2009)
17. One Summers Day (Sober & Godless, 2015)
18. Uncle Tommy (Gangs Of New Holland, 2010)
19. A Smugglers Song (Saints Preserve Us, 2018)
20. The Pot & Kettle (Sleepin’ Rough, 2016)
21. An Irish Pub Song (Gangs Of New Holland, 2010)

Encore:

22. Wild Mountain Thyme (Francis McPeake cover)
23. I’ll Tell Me Ma (Traditional, Hung, Drawn & Portered, 2009)


2 comentarii on “The Rumjacks au transformat Quantic într-un pub irlandez”

  1. […] The Rumjacks am avut plăcerea să-i avem în București anul trecut, în Quantic. Nu puteam bănui în acea seară de octombrie că în aprilie va fi anunțată plecarea lui […]

    Apreciază

  2. […] 2019, The Rumjacks transformau Quantic-ul într-un pub irlandez. Au revenit fix doi ani mai târziu, în cu totul alte condiții, dar cu aceeași […]

    Apreciază


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.