Joia Neagră @Fabrica

Joia Neagră nu are vreo semnificație satanică, din contra. Este un termen uzitat în tradițiile noastre, o altă denumire pentru Joia Mare, ca și Joia Patimilor sau Joimărița.

Și asta nu pentru că prima ediție a Joii Negre din Fabrica, 28 aprilie Anno Domini în curs, ar fi avut vreo semnificație religioasă (pro sau contra), dar ca să nu se interpreteze aiurea.

Joia Neagră @Fabrica

Trebuie să recunosc lipsa de apetență pe care am avut-o mereu pentru majoritatea produselor muzicale black (sau blackened).

Pe de altă parte, în această Joie Neagră (organizată de Axa Valaha Productions & Ribcage Booking) am avut ocazia să regret că nu am fost mai atent (și) la această scenă. Pentru că m-am simțit excepțional de bine.

Trebuie să mai recunosc și că venisem chitit pe canadienii de la Black Pestilence. Nu pentru că sunt canadieni (cu un chitarist proaspăt încetățenit din Macedonia), ci pentru că punk-ul lor înnegrit (foarte interesantă combinația muzicală) îmi era mult mai direct accesibil și plăcubil, dacă pot zice așa. Și da, mi-au plăcut chiar mai mult decât mă așteptam.

Bucureștenii de la Visions Of Madness nu au cel mai ușor digerabil produs. Dirty hardcore punk? Poate, dar am auzit și noise, și grind acolo, un amalgam interesant. Nu neapărat pe strada mea muzicală, dar m-au făcut să mă opresc și să fiu atent la ce se întâmplă. Plăcut/neplăcut este o chestiune de gusturi, dar sigur greu de ignorat.

Finalul a fost livrat de bănățeano-brașovenii de la Ordinul Negru, revelația serii pentru mine. Post-rockul poate aluneca foarte ușor în indulgență și plictiseală, dar ei au fost fix la antipodul acestora. Post black metal spun ei și n-am de ce să îi contrazic. N-am știut când au trecut prin tot setul lor (totalitatea repertoriului din acest moment, cum a spus vocalul S).

Trăgând linie, o seară excelentă, spre deliciul celor prezenți și regretele post-factum ale absenților. Dacă nu au regretat încă e cazul să înceapă și să se prezinte la ediția următoare. Pentru că vor exista și altele, așa am auzit eu. Ei ca ei, eu sigur o să fiu prezent.

O galerie foto a serii este disponibilă aici.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.