6 DINTRE CEI MAI BUNI CHITARIȘTI AI LUMII VIN LA CONSTANȚA

Pe data de 3 septembrie, 6 dintre cei mai buni şi cunoscuţi chitarişti din lume se vor întâlni pe aceeaşi scenă din Constanţa, la cel mai important şi prestigios festival de chitară modernă din Europa: Ziua Chitarelor. Este vorba despre: Frank Gambale (Chick Corea), Ron Thal – Bumblefoot (ex Guns N’Roses), Tosin Abasi (Animals as Leaders), Joel Hoekstra (Whitesnake), Prashant Aswani (Justin Timberlake), Daniele Gottardo (chitaristul preferat al lui Steve Vai). O zi întreagă dedicată chitariştilor şi iubitorilor de muzică bună, care include un masterclass dimineaţa urmat de un concert live seara. Intrarea este liberă (gratuită)! 

CARTON TV ZC

Pe 3 septembrie 2016, cea de-a patra ediție a festivalului ZIUA CHITARELOR se va desfășura în Piața Ovidiu din Constanța. Dupa masterclass-urile susținute în prima parte a zilei, cei 6 chitariști vor susține recitaluri pe scena amplasată în frumoasa locație constănțeană și, la final, vor participa la un jam session comun susținut în această formulă unică, ce concentrează muzicieni care și-au lăsat puternic amprenta asupra tehnicilor de interpretare la acest instrument.

Chitarist de virtuozitate și câștigător de Grammy, Frank Gambale este un instrumentist plin de pasiune – cu un stil pe care “Rolling Stone Magazine” îl numește “feroce”!

Gambale este un compozitor inspirat cu mai bine de 250 de piese publicate pe mai mult de 20 de albume. Muzica sa înglobează o multitudine de stiluri, de la rock, funk și jazz la R&B și câteva influențe latino și brazilliene.

În postura de legendă a chitarei, Gambale este geniul absolut care a inventat tehnica de sweep picking (o nouă modalitate de a cânta la instrument) și a ridicat-o la rangul de artă precisă, acum gen standard în lexiconul chitarei. Numită „Gambale Sweep Picking Technique” aceasta continuă să inspire generații de muzicieni. 

Ron “Bumblefoot” Thal a fost unul dintre cei doi chitariști ai trupei Guns N’ Roses din 2006 până în 2014 și a participat la înregistrarea celui de-al șaselea album de studio al formației – Chinese Democracy.

Încă de la începutul anilor ‘90, Thal a lansat 10 CD-uri și un DVD live. A apărut în calitate de invitat pe multe albume și compilații. În ultimii douăzeci de ani, Thal a lucrat cu numeroase trupe și artiști ca producător, inginer de sunet, textier, aranjor și interpret. 

Chitaristul new-yorkez Joel Hoekstra cântă în acest moment cu Whitesnake (înlocuindu-l pe Doug Aldrich) însă este binecunoscut și pentru activitatea sa alături de Night Ranger, Trans Siberian Orchestra și în musicalul (și filmul!) Rock Of Ages (care se joaca pe Broadway). Între muzicienii cu care a colaborat se numără Foreigner, Alan Parsons, Brett Michaels, Beth Hart, Ted Nugent, Sebastian Bach, Nuno Bettencourt și mulți alții.

Tosin Abasi este un muzician nigerian-american, binecunoscut ca fondator și leader al trupei de metal progresiv instrumental Animals as Leaders. Înainte de a fonda Animals as Leaders, a fost chitaristul trupei de technical metalcore Reflux. A înregistrat și lansat trei albume cu Animals as Leaders: un album de debut autointitulat, Weightless și The Joy of Motion.

Puțini muzicieni se pot lăuda cu un background atât de divers în muzică, de la muzica clasică indiană la rock fusion trecând prin multe alte genuri. Chiar și mai puțini se pot lăuda că și-au înregistrat primul album în timp ce erau încă studenți la Berklee College of Music. Prashant Aswani însă, a bifat toate astea și încă alte câteva experiențe uluitoare.

În timp ce era student la Berklee a cântat în deschiderea unor artiști ca Andy Timmons, John Petrucci și Steve Morse.

Prashant a fost muzician de acompaniament în turneele unor nume celebre precum Justin Timberlake, Christina Milian, Herbie Hancock, Steve Gadd, Darrell Diaz, Greg Howe, AJ Mclean, Jose Pasillas, Rhonda Smith.

A lansat patru albume solo incluzând “Revelation” (produs de Greg Howe), “Duality”, “Sonically Speaking”, “Visions” și o coloană sonoră: “Frequency”. În acest moment, pe lângă altele, Prashant produce albumul solo al lui AJ Mclean (Back Street Boys). În plus își înregistrează cel de-al cincilea album alături de Jose Pasillas (Incubus) și Rhonda Smith (Prince, Jeff Beck).

Daniele Gottardo este un tânăr chitarist italian care la vârsta de numai 19 ani și-a lansat primul DVD instrucțional, numit Tapping, bazat pe tehnica sa proprie de tapping cu 8 degete. De la vârsta de 21 de ani predă chitara electrică în mai multe academii de muzică și școli din Italia. În această perioadă este profesor de chitară electrică la MMI-Modern Music Institute din Italia și predă cursuri de specializare aprobate de Frank Gambale.

Steve Vai spunea anul trecut despre Daniele: “Deseori sunt întrebat care este chitaristul meu favorit din tânăra generație. Ei bine, iată: Daniele Gottardo. E italian și l-am urmărit în ultima perioadă. Are un stil elegant, o intonație uimitoare, este inovativ și onorează melodia.”

Ziua Chitarelor este un concept unic în lume propus de chitaristul italian Corrado Sgandurra începând cu anul 2009. Stabilit în România, chitaristul concepe un festival original din toate punctele de vedere, dedicat nu doar chitariștilor, ci şi iubitorilor de muzică bună. 

În primele 3 ediții, festivalul a găzduit numeroşi chitarişti de renume internațional care nu numai că au susținut recitaluri, dar au şi împărtăşit doritorilor secretele interpretării la chitară în cadrul unor master class-uri organizate în scop educativ şi cultural pe tot parcursul evenimentului.

Având ca principală motivaţie educarea tinerilor muzicieni români şi ridicarea nivelului calitativ de interpretare instrumentală, festivalul a permis ca accesul publicului să fie gratuit, încurajând tinerele talente să-şi îmbogăţească şi actualizeze cunoştinţele muzicale.

Ziua Chitarelor, aflat la cea de-a patra editie, este un festival extrem de popular, cu fan cluburi în toată ţara şi cu foarte mulţi fani aflaţi dincolo de graniţele României.

Aceasta ediție a festivalului Ziua Chitarelor este organizat de Centrul pentru Resurse Civice cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Pentru mai multe informații, acreditări și solicitări de interviuri, vă rugăm contactați anca.lupes@starmanagement.ro.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.