BluesFest Dublin 2018 – John Fogerty, bijuteria coroanei primei zile

BluesFest Dublin și-a avut prima ediție anul trecut, cu Steely Dan și Doobie Brothers, o ramură a BluesFest-ului britanic ce era deja la a cincea ediție. Anul acesta 3Arena din Dublin (fosta O2) a fost gazda celei de a doua ediții irlandeze, desfășurată între 26 și 28 octombrie, cvasi în paralel cu cea britanică, de la Londra.

Nu vă imaginați nebunia festurilor “obișnuite”, cu zeci de trupe, chiar și indoor. Trei artiști pe seară este normalitatea acestui fest, dar cantitatea este suplinită de o calitate la un nivel ce îl depășește pe cel de rock star și intră ferm în teritoriul legendelor. Iar participarea la așa ceva, chiar și ca simplu martor se încadrează cu ușurință la capitolul privilegii.

Ultan Conlon @BluesFest Dublin 2018, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Ultan Conlon a avut sarcina ingrată de a deschide festivalul și a făcut-o cu simplitate și grație.

A avut un set scurt, de doar cinci piese, în cursul căruia pe scenă a urcat și mult mai cunoscuta Mary Coughlan, alături de care a înregistrat A Weak Heart Like Mine, un duet pe cel mai nou album al său, al cincilea, Last Days Of The Night Owl, apărut anul acesta.

Un set scurt dar un amestec foarte curat cu rădăcini adânci în rock’n’roll, country și folk. Încet dar foarte sigur își construiește o carieră solidă, concertând prin Europa și Statele Unite. Și să nu uităm că debutul său din 2009, Bless Your Heart, a fost salutat de presa de specialitate ca “cel mai impresionant debut irlandez de la O-ul lui Damien Rice”.

Steve Miller Band @BluesFest Dublin 2018, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Steve Miller a împlinit 75 de ani și este o instituție americană. Stelele s-au aliniat la nașterea sa și au zâmbit larg. Bertha, mama sa, era și o cântăreață apreciată de jazz, iar George (cunoscut și ca “Sonny”), tatăl său, era medic anatomopatolog, iar după ce-și punea halatul în cui, îmbrăca uniforma de inginer de sunet la fel de apreciat. Mai mult, Les Paul și Mary Ford erau prieteni de familie atât de apropiați încât doctorul și d-na Miller le-au fost cavaler, respectiv domnișoară de onoare la nunta ținută în decembrie 1949. În aceste condiții ce putea oare să iasă din micul Steve?

Primul album i-a apărut în 1968 iar perioada lui de glorie maximă a fost în anii ‘70 și începutul anilor ‘80. Ceea ce nu înseamnă că a suferit vreodată de lipsa succesului comercial, ci doar că această perioadă a fost mai favorabilă decât altele, albumele sale depășind stadiul de multi-platină și sărind la cel mult mai rar de diamant. Un fenomen aproape exclusiv american, este cunoscut la noi probabil mai mult pentru Abracadabra și The Joker, hituri enorme.

A influențat generații de compozitori și chitariști de rock și blues rock și la 75 de ani ai lui umple scena cu o energie calmă și mai multă poftă de cântat decât mulți care au doar o fracțiune din vârsta lui. Poveștile și cântecele au curs fluid, publicul știa foarte bine de ce venise și ce dorea să audă. Hit după hit, plus doup coveruri inspirat alese au conturat un set cu alură certă de best of.

John Fogerty @BluesFest Dublin 2018, by Adrian Coleașă

Photo by Adrian Coleașă

Am avut surpriza ca să fiu întrebat de diverși cunoscuți (dintre care la unii chiar nu mă așteptam) cine e John Fogerty ăla.

Respectivul cetățean nu e decât vocea, chitara solo și principalul compozitor al Creedence Clearwater Revival și în doar cinci ani și șapte albume, între 1968 și 1972, n-a făcut decât să creeze fundalul sonor reprezentativ al generației sale și, mai mult decât atât, să creeze o moștenire muzicală fabuloasă. Câți mai știu cine a scris Proud Mary? A intrat deja în patrimoniul universal, se cântă peste tot și de către toți, a căpătat aproape statulul de piesă tradițională. Și e doar un exemplu, cântecele lui s-au răspândit peste tot în lume și nici un colțișor n-a rămas neatins.

Fogerty ajunge rar peste ocean, iar la Dublin ajungea de-abia a doua oară în întreaga carieră. Așa că e mai mult decât de înțeles nerăbdarea cu care era așteptat. Evident că setlistul a fost în cea mai mare parte compus din piese clasice CCR, la care s-au adăugat doar trei cântece de pe albumele solo, ca și o selecție bine asortată de coveruri. Pe două dintre acestea, Good Golly Miss Molly și Psycho, pe scenă a urcat și unul dintre fiii săi, Tyler, care împlinea 26 de ani în această zi de 26 noiembrie. Un alt fiu al său, Shane, e membru permanent al trupei sale de acompaniament, așa că aniversarea a fost aproape în familie. O familie extinsă de circa 14,000 de oameni care au cântat și s-au bucurat de la început până la sfârșit.

Mai devreme pomenita Proud Mary a încheiat concertul într-o explozie de artificii și confetti. Și au mai rămas două zile de festival.

Adrian Coleașă

Galeriile foto ale serii sunt disponibile aici și aici.

Setlist Steve Miller:

1. The Stake (Book Of Dreams, 1977)
2. Abracadabra (Abracadabra, 1982)
3. Mercury Blues (K.C.Douglas cover)
4. All Your Love (I Miss Loving) (Otis Rush cover)
5. Space Cowboy (Brave New World, 1969)
6. Kow Kow Calqulator (Brave New World, 1969)
7. Take the Money and Run (Fly Like An Eagle, 1976)
8. I Want to Make the World Turn Around (Living In The 20th Century, 1986)
9. Wild Mountain Honey (Fly Like An Eagle, 1976)
10. Dance Dance Dance (Fly Like An Eagle, 1976)
11. Serenade From the Stars
12. Space Intro (Fly Like An Eagle, 1976)
13. Fly Like An Eagle (Fly Like An Eagle)
14. Swingtown (Book Of Dreams, 1977)
15. Rock’n Me

Bis:

1. The Joker (The Joker, 1973)
2. Threshold (Book Of Dreams, 1977)
3. Jet Airliner (Paul Pena cover)

Setlist John Fogerty:

1. Travelin’ Band (CCR cover)
2. Green River (CCR cover)
3. Hey Tonight (CCR cover)
4. Up Around the Bend (CCR cover)
5. Who’ll Stop the Rain (CCR cover)
6. Lookin’ Out My Back Door (CCR cover)
7. Rock and Roll Girls (Centerfield, 1985)
8. Good Golly Miss Molly (Little Richard cover, duet cu Tyler Fogerty)
9. Psycho (The Sonics cover, duet cu Tyler Fogerty)
10. I Heard It Through the Grapevine (Gladys Knight & The Pips cover)
11. Long as I Can See the Light (CCR cover)
12. Born on the Bayou (CCR cover)
13. My Toot Toot (Rockin’ Sidney cover)
14. Jambalaya (On the Bayou) (Hank Williams cover)
15. New Orleans (Gary “U.S.” Bonds cover)
16. Have You Ever Seen the Rain? (CCR cover)
17. Rockin’ All Over the World (John Fogerty, 1975)
18. Keep On Chooglin’ (CCR cover)
19. Down on the Corner (CCR cover)
20. The Old Man Down the Road (Centerfield, 1985)
21. Fortunate Son (CCR cover)
22. Bad Moon Rising (CCR cover)
23. Proud Mary (CCR cover)Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.