Black Liturgy Pilgrimage Tour 2022 a luat startul din România

După Black Rituals, turneul de succes de anul trecut ce a străbătut Europa Centrală și de Nord, Batushka și Diabolical s-au reîntânit în 2022 pentru Black Liturgy Pilgrimage, un turneu focusat pe zonele mai sudice ale continentului, inclusiv Turcia. Primele două date, cu alură de festival itinerant, au fost în România, Cluj-Napoca (12 aprilie) și București (13 aprilie).

Eshtadur @Quantic 2022, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Deschiderea serii a fost asigurată de Eshtadur, o ofertă black metal columbiană, cu estetică death metal, totul melodic și cu suficiente elemente atmosferice ca să seteze dispoziția serii.

Paradise In Flames @Quantic 2022, by Adrian Coleașă

Photo by Adrian Coleașă

Paradise In Flames, un cvintet brazilian din Belo Horizonte și Minas Gerais, au preluat scena, schimbând cursul către o mixtură de texturi simfonice, melodeath și chiar urme de deathcore, totul într-un șablon black metal tributar Dimmu Borgir.

Warhammer @Quantic 2022, by Adrian Coleașă

Photo by Adrian Coleașă

Warhammer, grecii aflați la a zecea aniversare, sunt o trupă ce tocmai și-a încheiat tranziția de la începuturile thrash la un black metal frenetic, aproape sălbatic. Blugii thrash au fost înlocuiți cu glugi și corpse paint, iar saxofonul lui Thanos Zarkalis le dă o notă de inedit într-o construcție foarte solidă, ce îi plasează pe o traiectorie ascendentă.

Diabolical @Quantic 2022, by Adrian Coleașă

Photo by Adrian Coleașă

Diabolical nu sunt o necunoscută pentru publicul român și au propriul grup de fani locali, după ce ne-au vizitat deja de mai multe ori. Aflați la a 25-a aniversare, au strâns mereu aprecieri rămânând totuși mereu într-un con de umbră nemeritat. Stilistic acoperă o paletă largă într-o abordare foarte personală în care singura constantă este grandoarea. Nu avem de a face cu black metalul claustrofob, ci cu varianta sa bombastică și îndrăzneață, în largul său pe arene și pe stadioane. Dacă vor ajunge acolo nu depinde doar de calitățile lor artistice, dar creația lor este născută pentru spații largi, neîngrădite.

Batushka @Quantic 2022, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Batushka sunt în plină controversă, iar litigiul dintre Krzysztof Drabikowski și Bartłomiej Krysiuk încă în desfășurare, la patru ani deja de când s-a declanșat. Indiferent de părerile pro sau contra, conceptul inițial al lui Drabikowski își demonstrează din plin eficiența. Persoanele muzicienilor de pe scenă devin irelevante, atenția este concentrată pe muzică și pe ambianța iconoclastă.

Exploatând filonul inedit al iconografiei ortodoxe, ritualul devine componentă esențială a spectacolului. Interacțiunea cu publicul este practic inexistentă, spectatorii fiind doar martorii unei predici ce atinge blasfemia doar în măsura gradului de receptare al participanților, dar care le-a adus amenințări cu moartea în colțuri ale lumii precum Belarus sau Rusia.

În esența sa, Batushka rămâne o trupă black metal extrem de eficientă, cu un impact major, amble sale încarnări producând rezultate notabile și după despărțire. Pe scena de la Quantic am avut trupa lui Krysiuk, dar am dubiile mele că aș fi reușit să fac diferența dacă aș fi fost pus în fața ambelor variante simultan.

Adrian Coleașă

Concertul Batushka din București a fost prezentat de Metalhead.

Galeriile foto ale serii sunt disponibile la:



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.