Ma Rainey, mama blues-ului

Orice copil are doi părinți. În cazul blues-ului, tatăl a fost W.C. Handy, iar mama, Ma Rainey.

Ma Rainey

Născută Gertrude Pridgett, în 1889, a fost unul dintre primii artiști profesioniști cunoscuți de blues, prima generație care a și înregistrat.

Ne-a lăsat peste 100 de cântece și a cântat alături de cei mai mari ai vremii, inclusiv Louis Armstrong. Din păcate, placa de patefon nu a reușit niciodată, se pare, să-i surprindă abilitățile vocale energice și frazarea maiestuoasă (Paramount erau notorii pentru calitatea sub-mediocră a înregistrărilor și materialele proaste folosite).

S-a retras în 1935, în orașul natal, Columbus, din Georgia, unde a condus două teatre. În 1939 a murit în urma unui atac cardiac.

N-a fost uitată și moștenirea ei s-a păstrat. E intrat atât în Blues Foundation Hall Of Fame (1983), cât și în Rock and Roll Hall Of Fame (1990). S-au scris cărți și piese de teatru despre ea, s-au scris cântece (Bob Dylan a pomenit-o în “Tombstone Blues”, de pe “Highway 61 Revisited”), a apărut pe timbre poștale… Ma Rainey este parte a moștenirii culturale americane.

Mi-am amintit de ea odată cu finala sezonului IV al “Boardwalk Empire” (senzațională coloană sonoră cu muzică din anii 1890 – 1920, nu degeaba a câștigat un Grammy). Chiar dacă aș fi pasionat de autenticitate, prefer varianta modernă a “Farewell Daddy Blues”, cântată, culmea, de o tânără actriță, Margo Bingham. Sper că și Ma ar fi fost de acord cu mine.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.