Mark Twain, chitaristul

Ne-a încântat copilăria și este la fel de relevant și astăzi ca acum mai bine de un secol. Un clasic al literaturii moderne, Mark Twain (Samuel Clemens în buletin) a fost și un cântăreț și chitarist pasionat.

By Mathew Brady [Public domain], via Wikimedia Commons

În 1833, CF Martin, un emigrant german instruit în Austria, pusese bazele celei mai vechi firme de instrumente din Statele Unite, C.F.Martin & Company.

În 1861, la puțin timp după începutul Războiului Civil, Twain a cumpărat o chitară Martin, fabricată în 1835, anul său de naștere.

Ca și Huckleberry Finn, protagonistul unuia dintre cele mai populare romane ale sale, Twain a călătorit mult, adesea doar cu chitara, hârtie și cerneală în bagaje. Relatările spun că ar fi cântat des pentru prieteni și tovarășii de călătorie, de la minerii din Californiași ziariștii din Nevada până la pasagerii clipper-ului Ajax în drum spre Hawaii, dar mai ales pentru doamne.

Martin-ul lui Mark Twain

În 1910, cu puțin înainte de a pleca dintre noi, chitara a fost încredințată colenelului John Hancock III, strănepotul lui John Hancock, unul dintre “părinții fondatori” ai Statelor Unite, și a rămas în posesia familiei timp de patru generații.

La mijlocul anilor ‘90, a fost achiziționată de Hank Risan, un cunoscut colecționar, care a colaborat cu UC Berkley pentru autentificarea ei.

Chitară a venit însoțită de cutia originală, cu o etichetă datată 1866, “Mr. M. Twain, New York”, scrisă de mâna lui Twain. În cutie s-a găsit și un poem nepublicat, Genius.

Risan a creat o expoziție online, The Private Life Of Mark Twain, în cadrul muzeului virtual MoMI (Museum of Modern Instruments), ce prezintă atât chitara, cât și poemul original.

Ah, da. Valoarea estimată a instrumentului este de $15,000,000.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.