Mgła, ceață peste București

Luni, 23 septembrie, Quantic a fost gazda unui eveniment rar, o seară all-black metal și poloneză 100%. De la începutul anilor ‘80, de la seminalii Kat (“călăii” din Katowice, încă în activitate) și până în ziua de azi, scena poloneză a dat dovadă de o fertilitate și diversitate neașteptate aprioric, ca și de o originalitate și forță ce au dus nume ca Batushka și mai ales Behemoth în ligile superioare.

Dagorath @Quantic 2019, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Dagorath au deschis evenimentul, cu un black metal tradițional, apropiat de clasicii scandinavi. Nu știu dacă numele și l-au luat de la Dagor Dagorath (“Bătălia Bătăliilor”, sfârșitul lumii profețit în Silmarillionul lui Tolkien), dar atmosfera creată este potrivit de rece, macabră și cu o aură de răutate prevestitoare pentru așa ceva.

Nopțile de iarnă din Bydgoszcz, “Micul Berlin” al Poloniei, probabil că sunt lungi și populate cu multe creaturi, iar Dagorath merită urmăriți în continuare, o trupă tânără, în plină evoluție.

Martwa Aura @Quantic 2019, by Adrian Coleașă

Photo by Adrian Coleașă

Seara a continuat cu Martwa Aura, colegii mai mari de label ai Dagorath, amândouă trupele fiind semnate la Under The Sign Of Garazel Productions, dar deja cu aproape un deceniu de activitate.

Deși se descriu ca funeral black metal (aproape evident când te botezi “Aura Morții”), singura similitudine cu (sub)genul sunt pasajele doom, interludii dense și reci într-un context de altfel agresiv, de o răutate aproape ritualică. Nimic plăcut (la modul convențional) și la antipozii oricărei idei de calm, după cât de bine au fost primiți sigur au mai câștigat niște fani.

Mgła @Quantic 2019, by Adrian Coleașă

Photo by Adrian Coleașă

Cracovia este cea de a doua capitală a Poloniei, cea universitară și culturală, iar din acest creuzet muzical apariția unui nume ca Mgła era aproape inevitabilă.

Mgła @Quantic 2019, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Conceput inițial ca un proiect de studio și evitând mai bine de un deceniu aparițiile live, prestația lor este de un minimalism de-a dreptul nihilistic. Nu fac paradă de anonimitatea lor precum Ghost sau concetățenii de la Batushka (oricare dintre ele), dar muzica este cea care trebuie să vorbească, nu decorul sau prezența scenică a muzicienilor. Abordarea mizantropică este completată de lipsa de interacțiune cu publicul, o relație unilaterală cu o mulțime redusă la rolul de receptor.

Și atunci muzica rămâne tot ce mai contează. Deși 100% black metal, evoluția lor continuă i-a adus în zone în care încorporează elemente de progresiv sau chiar ajung la tangențe post-black. În lipsa stimulenților vizuali, imaginația este liberă să completeze orice tablouri dorește fiecare.

Mgła @Quantic 2019, by Anca Coleașă

Photo by Anca Coleașă

Repetitivitatea devine hipnotică, într-o epocă a scuzelor, plină de exerciții în futilitate, cu greață și cu inimile către nimeni. Și poate astea sunt adevăratele măști ale celor de Mgła – un arhetip pe care îl putem completa fiecare.

Adrian Coleașă

Concertul Mgła a fost prezentat de Final Step Productions și Axa Valaha Productions.

Galeriile foto ale serii sunt disponibile la https://tinyurl.com/y3vcvekm și la https://tinyurl.com/y5e936fh.

Setlist Mgła

1. Exercises in Futility I (Exercises in Futility, 2015)
2. Exercises in Futility IV (Exercises in Futility, 2015)
3. Mdłości II (Mdłości, 2006)
4. Exercises in Futility II (Exercises in Futility, 2015)
5. Age of Excuse II (Age of Excuse, 2019)
6. Age of Excuse III (Age of Excuse, 2019)
7. With Hearts Toward None VII (With Hearts Toward None, 2012)
8. Exercises in Futility VI (Exercises in Futility, 2015)
9. Exercises in Futility V (Exercises in Futility, 2015)Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.