Jan Akkerman lansează astăzi, 25 octombrie, “Close Beauty”, primul album după o pauză de 8 ani

Albumul va fi promovat și în România, pe 11 noiembrie, într-un extraordinar concert caritabil, cu ocazia Galei Corneliu Coposu, Ediția a IV-a, 2019

15-8-2019 Volendam.
Portret van de Nederlandse gitarist Jan Akkerman.
Copyright Paul Bergen

Photo by Paul Bergen, courtesy of Mascot Label Group

JAN AKKERMAN, cunoscutul compozitor și instrumentist, considerat unul dintre cei mai mari chitariști ai lumii, este invitat la București să susțină un concert în cadrul Galei Corneliu Coposu, Ediția a IV-a, 2019, unde va interpreta piese de pe ultimul său album care este lansat astăzi, 25 octombrie, dar și secvente consacrate din repertoriul artistic de peste cinci decenii.

„Close Beauty” reprezintă revenirea distinctivului „sunet-Akkerman”, douăsprezece compoziții senzaționale, acustice, electrice și compuse alături de propria sa trupă formată din: Marijn van den Berg (tobe), David de Marez Oyens (bas) și Coen Molenaar (clape). Acest nou material discografic marchează debutul chitaristului sub umbrela celebrei case de discuri “Mascot Label Group”.

Albumul ce se lansează astăzi poate fi considerat una dintre cele mai variate lucrări muzicale ale lui Jan Akkerman, în timp ce acest disc este primul, în aproape 30 de ani, care va avea și o apariție de vinil. Înregistrarea materialului a durat aproape un an de zile și, vorbind despre acesta, Akkerman spune: „Titlul a fost inspirat dintr-o noțiune simplă, ca atunci când sunteți prea aproape de un obiect și nu puteți sesiza valoarea reală. Același lucru este valabil și în muzică”.

De la sunetul panoramic al pieselor ‘Beyond The Horizon’, ‘Tommy’s Anniversary’ și ‘Meanwhile In St. Tropez’, melancolia pregnantă din ‘Passagaglia’ și ‘Reunion’, la bucuria de a se juca din ‘Good Body Every Evening’ și până la sofisticata piesă care deschide noul material ‘Spiritual Privacy’, ‘Close Beauty’, putem spune că este un album greu de clasificat. Vorbind despre noua creație, Jan spune: „întotdeauna am putut să spun că niciunul dintre albumele mele nu sună la fel. A explora lucruri noi este ceva ce mi-am dorit întotdeauna să fac”!

Vă reamintim că in cadrul GALEI de anul acesta, FUNDAȚIA CORNELIU COPOSU și partenerii săi vor lansa un volum de versuri de CORNELIU COPOSU, gândite în detenție și scrise după 17 ani, la ieșirea din închisoare.

6fda0795-496c-4135-99ae-9432e1d35bbd

Biletele pentru eveniment pot fi achiziționate din rețeaua eventim.ro, entertix.ro, mystage.ro și la Casa de bilete a Teatrului Național, la următoarele categorii de prețuri:

•          CATEGORIA I – 349 lei
•          CATEGORIA II – 300 lei
•          CATEGORIA III – 249 lei
•          CATEGORIA IV – 199 lei
•          CATEGORIA V – 99 lei

În acest an, sumele obținute din vânzarea biletelor și din alte donații, vor fi direcționate către școlile cu predare în limba română din nordul Bucovinei (Ucraina), pentru realizarea și dotarea laboratoarelor de limba și literatura română.

Donațiile vor putea fi făcute în contul special deschis la Banca Comercială Română:
RO56 RNCB 0082 0441 5695 0010, cu mențiunea

“PENTRU SCOLILE DIN NORDUL BUCOVINEI”

DESPRE JAN AKKERMAN

Jan Akkerman, născut pe 24 decembrie 1946, în Amsterdam, a câștigat faima internațională alături de formația Focus, în perioada 1969 – 1976, când a înregistrat o serie de albume de mare valoare: „Focus Plays Focus / In And Out Of Focus” (1970), „Focus II / Moving Waves” (1971), acesta din urmă ajungând în topul din Marea Britanie pe locul 2, Olanda poziția 4 și pe 8 în SUA. Acest album a lansat mega-hitul „Hocus Pocus”, care a atins locul 9 în clasamentul Billboard, locul 12 în Țările de Jos și poziția 20 în clasamentul single-urilor din Marea Britanie. Piesa a continuat să apară în numeroase emisiuni TV, precum Top Gear, Saxondale, Skins, Supernatural, Vinyl, My Name is Earl și Shameless, precum și în filmul Hot Fuzz din 2007, remake-ul Robocop, din 2014, Baby Driver din 2017 și numeroase reclame TV, inclusiv pentru Nike.

Celebra piesă a fost preluată de o serie de alți mari artiști, printre care: Iron Maiden, Marillion, Helloween, Gary Hoey, The Vandals și Vanessa-Mae. Focus a vizitat Europa și SUA, inclusiv spectacole cu Gentle Giant, Frank Zappa și Yes. În 1973,  Melody Maker l-a declarat cel mai bun chitarist al lumii, mai presus de Eric Clapton si Jimmy Page.

Incluzând și materialele live, Jan Akkerman a lansat 30 de albume solo și a colaborat cu o serie de muzicieni, inclusiv cu Alan Price (The Animals), Jack Bruce și Ice T și, de asemenea, îi numără ca fani pe Brian May, care a declarat că „Akkerman a fost în totalitate eroul meu. Sunt oameni pe care atunci când îi intâlnești, oricât de în vârstă și celebru ai fi, tot simți emoțiile. Jan este unul dintre aceștia, un adevărat model”. B.B. King a vorbit foarte mult despre el spunând: „cum poți uita un tip ca Jan! Nopțile în care am cântat împreună au fost minunate, mi-aș fi dorit mult să pot interpreta lucrurile pe care le-a făcut”, a declarat B.B. King.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.