Apocalyptica – 20 Years of "Plays Metallica by Four Cellos" Tour în București

Pe 29 octombrie, Apocalyptica au revenit în București în cadrul turneului ce aniversează cele mai bine de două decenii de la primul album, Plays Metallica by Four Cellos, apărut în 1996 și reeditat în 2016, într-o versiune remixată și remasterizată ce cuprinde și trei piese bonus.

02

Photo by Anca Coleașă

Ceea ce se numește acum cello rock are deja o vârstă respectabilă, primul exemplu proeminent fiind albumul de debut Electric Light Orchestra, din 1971, ce se baza extensiv pe sunetul venerabilului instrument.

Conservatoriștii pasionați de metal de la Apocalyptica (și mai ales Eicca Toppinen, capul tuturor răutăților) au dus conceptul la un cu totul alt nivel, ce a fost emulat ulterior (americanii de la Break Of Reality au apărut un deceniu după finlandezi, iar 2Cellos la aproape două). Violoncelul electrificat a pătruns în conștiința maselor de fani și a demonstrat că poate fi la fel de feroce ca o chitară amplificată cu toate potențiometrele date la 11. Această abordare crossover a îmbogățit atât vocabularul și maniera de abordare a instrumentului, cât și întreg peisajul muzical rock.

04

Photo by Adrian Coleașă

Reîntâlnirea cu Apocalyptica nu a produs surprize. Au un public stabil și sunt bine înrădăcinați în conștiința fanilor români, care îi votează cu portofelul de fiecare dată când ajung pe aici și cu siguranță vor continua să o facă.

Live, membrilor permanenți ai trupei (Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso și toboșarul Mikko Sirén) li s-a alăturat violoncelistul Lauri Kankkunen, solist al orchestrelor filarmonice din Helsinki și Tampere.

Tema aniversară era clară și a fost respectată strict (cu excepția interludiului Thunderstruck într-un devastator Seek & Destroy de final). S-a respectat și împărțirea în cele două segmente, acustic și electric, chiar dacă energia a fost la fel de abundentă în amândouă.

Eicca Toppinen era bolnav? Nu cred că se prindea cineva dacă nu ne-ar fi spus ei înșiși.

10

Photo by Anca Coleașă

Preluările Metallica le-au adus celebritatea și i-au lansat pe o orbită muncită și meritată, dar materialul lor original merită și el o ureche atentă. Și tocmai bine, pe 10 ianuarie va apărea cel de al nouălea album de studio, Cell-0, precomenzile fiind disponibile la https://apocalypticacell-0.com/.

Presupun că reîntâlnirea cu Apocalyptica nu se va lăsa așteptată și ceva mă face să cred că va fi la fel de entuziast salutată de fani.

Adrian Coleașă

Concertul Apocalyptica a fost prezentat de BestMusic Live.

Galeriile foto ale serii sunt disponibile la https://tinyurl.com/y4a6hzzc și la https://tinyurl.com/y2xnwv4p.

Apocalyptica-plays-Metallica-by-4-cellos

Setlist Apocalyptica:

1. Enter Sandman
2. Master of Puppets
3. Wherever I May Roam
4. The Unforgiven
5. Sad but True
6. Creeping Death
7. Fade to Black
8. For Whom the Bell Tolls
9. Fight Fire With Fire
10. Orion
11. Escape
12. Battery
13. Seek & Destroy / Thunderstruck

Encore:

14. Nothing Else Matters
15. OneLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.