În februarie, Leprous a adus Pitfalls în Quantic
Postat: 24/02/2020 Înscris în: Live | Tags: 17 februarie, 2020, bucuresti, concert, klone, leprous, Live, maraton, pitfalls, quantic, review Un comentariuPitfalls, cel de al șaselea album de studio Leprous, a fost lansat pe 25 octombrie 2019, iar turneul său de promovare a fost întâmpinat cu atât de mult entuziasm încât trupa a decis continuarea lui în 2020, alături de conaționalii Maraton și de francezii de la Klone, așa că pe 17 februarie au ajuns și în Quantic.
Photo by Adrian Coleașă
Meta, albumul de debut Maraton de anul trecut a fost o apariție așteptată și mediatizată. Până la urmă au fost singura trupă participantă la Roskilde având doar un singur single în palmares și deschiseseră deja pentru Enslaved, Leprous și Circus Maximus.
Se descriu, ironic, ca bubblegum prog și clamează influențe ce merg de la A-Ha până la Muse și Leprous. Influența pop se simte mai ales prin prevalența clapelor, basului și a vocii (foarte expresive) față de riffuri de chitară discernabile (chiar dacă agresivitatea nu le lipsește), într-o atmosferă cu reminiscențe Muse de pe la începutul anilor 2000.
Dar acestea sunt doar niște repere, ceea ce aduc este indiscutabil proaspăt, inspirat și foarte catchy, fiind receptați ca atare. Fiind prima trupă a serii au avut un setlist redus, compus din piese de pe Meta și din single-ul Almost Human.
Photo by Anca Coleașă
Klone au deja o istorie de mai bine de două decenii și un album nou-nouț de promovat, Le Grand Voyage, cel de al optulea din carieră. Dacă începuturile lor au fost prog metal, cu accentul pe metal, pe măsură ce timpul a trecut focusul s-a deplasat tot mai mult pe prog și pe o abordare atmosferică. Au fost voci care i-au descris chiar ca shoegaze prog, o etichetă neintenționată atât de peiorativ pe cât poate suna.
Live, texturile ambientale se suprapun în straturi sonore într-un crescendo continuu. Energia curge liberă, condusă de vocea lui Yann Ligner, devenită un instrument în sine, de o calitate detașată creatore de melodii debordând de tensiune și dor subsumat, cu un impact cert. Intensitatea muzicii lor nu ține de ziduri de sunet, cu toate că partea de metal este prezentă, cât din construcția hipnotică și eficiența combinației de melodii superbe și aranjamentele precise, rezultatul fiind unul extrem de substanțial, vector al unei emoții certe.
Photo by Anca Coleașă
Leprous este una dintre acele trupe care a fost îndrăgită de publicul român de la prima vedere, adoptată, ei având garanția de a face săli pline ori de câte ori aleg să ne viziteze. Dragostea fiind reciprocă se pare, vizitele sunt dese și mereu un prilej de bucurie.
De la începuturile Tall Poppy Syndrome și ca trupă de acompaniament live a lui Ihsahn (cumnatul lui Einar Solberg de altfel) a trecut mai mult decât timp, maturitatea artistică manifestându-se inclusiv în libertatea asumată de a explora direcții muzicale ce păreau de neimaginat nu cu mult timp în urmă.
Pitfalls a produs rumoare de la primele single-uri, Below, Alleviate și Distant Bells. Distanțarea de prog metalul care i-a consacrat i-a făcut chiar pe unii să se întrebe dacă avem un nou album Leprous sau e primul material solo al lui Solberg. Pop este un apelativ injurios în lumea prog, dar și-au asumat flirtul cu această etichetă. Au rămas într-un teritoriu dark, dar într-o zonă mai atmosferică ca oricând, de o gentilețe vulnerabilă și cu o calitate confesională emoționantă.
Photo by Adrian Coleașă
Schimbarea de direcție nu le-a afectat cu nimic performanța live, care adaugă mereu o dimensiune suplimentară muzicii lor. Chiar dacă jumătate din set a cuprins material de pe Pitfalls, elementele comune sunt mai numeroase decât diferențele față de compozițiile anterioare și fanii găsesc suficient teritoriu familiar.
Într-o abordare cu mult mai puține asperități decât până acum, intensitatea a rămas la aceleași cote. Râmăne de văzut dacă vor continua pe acest drum, vor reveni în teritorii deja cunoscute sau poate vor alege să desțelenească o cărare complet nouă. Până la urmă cine ar putea să reproșeze unor artiști de progressive că încearcă să progreseze?
Adrian Coleașă
Concertul Leprous din București a fost prezentat de /form space.
Cele două galerii foto ale serii sunt disponibile la https://tinyurl.com/vf4xpt6 și la https://tinyurl.com/sye4cro.
[…] norvegieni Maraton am avut plăcerea să îi vedem în februarie, în deschiderea Leprous (iar cronica serii este disponibilă aici). Astă-vară au avut prima lor producție onlie, un stream live din care urmează să lanseze […]
ApreciazăApreciază