Sidemen: Long Road To Glory, când blues-ul devine film

Oare cum e când lumea largă nu te cunoaște, dar fanii tăi sunt unii ca Jimi Hendrix, Jimmy Page sau Eric Clapton?

Sidemen: Long Road To Glory îi aduce în prim-plan pe trei dintre acești muzicieni legendari, care au scris istoria blues-ului și implicit a rock-ului, în umbra unor monștri sacri precum Muddy Waters și Howlin’ Wolf. Hubert Sumlin, chitaristul lui Wolf, ca și Pinetop Perkins (pian) și Willie “Big Eyes” Smith (tobe, muzicuță), din trupa lui Waters, se numără printre cei care au influențat decisiv forma unui gen ce a cucerit lumea și și-a pus amprenta asupra culturii universale de mai bine de jumătate de secol încoace.

Scott Rosenbaum (Red Hawk Films), este un regizor, scenarist și producător din New York, remarcat de Spike Lee și invitat de acesta să ucenicească alături de el la Miracle at St. Anna. Și-a făcut debutul cu lungmetrajul The Perfect Age Of Rock ’n’ Roll în 2011, film în care apărea și celebrul Peter Fonda, dar și cei trei bluesmeni, Hubert, Pinetop și Willie, o mostră autentică a celor mai adânci rădăcini blues într-un film rock.

Pornit de la un concept asemănător The Last Waltz, în 2008, realizarea Sidemen a durat aproape un deceniu și a evoluat într-un tribut ce sărbătorește viețile și realizările celor trei, în propriile lor cuvinte ca și în relatărilor pline de respect ale unor Bonnie Raitt, Joe Bonamassa, Derek Trucks, Warren Haynes, Joe Perry, Kenny Wayne Shepherd, Eric Gales, Robbie Krieger sau Keith Richards.

Din umbrele celor mari, viețile celor trei s-au încheiat în plină lumină a reflectoarelor, momentul de entuziasm sincer în care Pinetop și Willie își primesc Grammy-ul pentru albumul Joined At The Hip are aroma succesului câștigat în vieți de muncă, cei trei adunând împreună circa 200 de ani de cântat și înregistrat. Așa cum viețile lor s-au întrețesut decenii la rând, ne-au și părăsit împreună, toți trei în 2011, la câteva luni distanță unul de altul.

Dincolo de firul narativ central, Sidemen: Long Road To Glory este unul dintre documentele de neratat despre istoria blues-ului. Nu are doar o importanță istorică indiscutabilă și extrem de solid documentată, ci și o calitate de agrement care îl face ușor și plăcut de urmărit de adepții genului, în același timp convertindu-i pe neofiți.

De acum filmul este disponibil internațional pe All Guitar Network, o platformă digitală creată de Norman’s Rare Guitars și Fabrizio Grossi.

Adrian ColeașăLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.