Rock FM a stat de vorbă cu Brendan Perry de la Dead Can Dance

Prietenii de la Rock FM au discutat cu Brendan Perry de la Dead Can Dance, formație pe care o vom vedea pe data de 16 mai la Arenele Romane. Concertul din București va face parte din cadrul turneului ‘Europa – 2022’.

Iată mai jos discuția avută cu Brendan.

Rock FM – Știu că începuturile Dead can Dance au fost foarte grele. Credeai atunci că peste niște ani veți ajunge să fiți atât de importanți în întreaga lume? Nici stilul nu a fost unul comercial. Ai riscat chiar totul. Cum vezi acum anii de început?

Brendan Perry – Îmi este destul de greu să privesc cu ochii de acum ceea ce am făcut cu așa de mulți ani în urmă. Eram foarte tânăr și nu existau obligații. Nu trebuia să duc mâncare acasă, nu aveam copii de dus la școală. Eram un tânăr cu o pasiune mare de tot – muzica! Am făcut tot ce am putut ca să merg în direcția asta. M-am mutat în diverse orașe, ba chiar în diverse țări, însă am reușit să mă dedic 24/24 muzicii. Nici nu mă gândeam că vom ajunge să cântăm în atâtea țări, în atâtea locuri… Cu mintea de acum spun clar că a fost nebunie. Nu știu cum am reușit să supraviețuiesc fără niciun venit. Dacă ma scoți acum din casă și-mi spui că de astăzi trebuie să mă descurc fără niciun ban și fără un loc în care să stau… nu știu dacă mă descurc. Nici nu știu de unde să încep. Clar în acei ani era nebunia tinereții și inconștiența tipică vârstei.

Rock FM – Eu m-am născut într-un oraș din România care se numește Târgoviște. între 1993 și 1997 toți ascultătorii de rock aveau acasă casete cu Dead can Dance. Și crede-mă că eram mulți! Din păcate nu găseai materiale originale. Toți aveam casete piratate. Însă exista o dragoste uriașă pentru voi. M-am întrebat mereu dacă au existat semne care să vă facă să aflați că și în țările unde lucrurile mergeau mai greu în acei ani existau oameni care vă ascultau cu mare pasiune. Chiar ne-ați adus multă bucurie în vremurile alea gri.

Brendan Perry – Mulțumesc mult! Da! Chiar am aflat! Știu că era greu în fostul bloc de est să găsești muzică. Ori nu exista, ori era foarte scumpă, însă am avut parte de surprize mari. Prin 1988 am fost contactați de cineva din Polonia care ne invita pentru un eveniment acolo. Am rămas uimiți. În topul lor național discul nostru de atunci era pe locul 2 în topul celor mai bune discuri ale anului. Cred că pe locul 1 erau cei din U2. Ne-au trimis propunerea de concert, trebuia să cântăm într-o sală de 25.000 de locuri. (râde) Noi nu aveam niciun ban. Locuiam într-o garsonieră. Am fost luați total prin surprindere. Partea și mai amuzantă este că organizatorii ne-au întrebat dacă vrem să ne facem o firmă pentru că vor să ne plătească în produse – haine de blană, obiecte etc. Iar noi să le vindem apoi prin firma noastră. (râde) Am refuzat. Era mult prea complicat. Însă acum regret acel moment. Trebuia să mergem. Oricum, știam că suntem ascultați peste tot. Primeam semnale.

Rock FM – Cum au fost anii ăștia pandemici pentru tine?

Brendan Perry – Nu a fost chiar rău pentru ceea ce ține de muzică. Am pierdut însă câțiva prieteni…

Rock FM – Regret să aud asta…

Brendan Perry – Eu am fost ferit. M-am mutat de câțiva ani în Franța. Stau într-o casă în afara orașuluiși nu prea interacționez cu lumea. Nu sunt foarte interesat de ieșiri, de stat la povești… Am stat la mine. Am o casă din piatră, o grădină mare, totul este așa cum îmi place. Am avut timp să lucrez și la muzică nouă, plus la o serie de reorchestrări ale unor cântece mai vechi. Am avut libertatea de a experimenta o mulțime de idei. Am învățat să cânt la două instrumente noi… nu am pierdut nicio zi. Regret totuși că am fost nevoiți să amânăm de atâtea ori concertele programate încă din 2019.

Rock FM – Tot ai adus vorba despre instrumentele noi la care ai învățat să cânți. În decursul anilor unele instrumente care erau folosite destul de mult pe primele discuri au dispărut lăsând locul unor noi instrumente, unor noi sunete… Cum a venit schimbarea? Când compui ceva auzi în minte exact cum ai vrea să sune? Apoi cauți acel sunet până dai de el?

Brendan Perry – Ceea ce spui tu este mai repede modul în care scriu compozitorii de clasică. La mine funcționează exact invers. Eu mă joc cu sunetele. Mă joc cu nuanțele, cu formele, caut să ating niște senzații pe care le vreau neapărat în piesa respectivă. Am introdus mereu instrumente noi, am căutat mereu să captez în muzică fiecare poveste pe care voiam să o transmit. Este mult de vorbit pe acest subiect. Dar cred că fiecare muzician are modul lui de a scrie.

Rock FM – Noul turneu va urma linia începută în 2019? Vor avea fanii mai tineri ocazia să asculte și piese de pe primele materiale discografice?

Brendan Perry – Da! Acoperim întreaga activitate a formației. Vom traversa toate etapele. Multe părți au fost reorchestrate. O să cântăm piese foarte cunoscute, însă forma lor o să fie diferită. Am apelat la un cor de șase persoane care vor da o alta dimensiune. Corul este un element nou și spun eu că ajută enorm la redarea exactă a atmosferei. Am pregătit un eveniment interesant. Cred că este cea mai bună producție de până acum.

Rock FM – Muzica voastră are o atmosferă specială. Este foarte greu să o redai live. Este greu să produci pe scenă acele stări și emoții. Unde te simți cel mai aproape de muzică? Pe scenă, sau în studio?

Brendan Perry – În concerte. însă nu știu dacă am înțeles exact ce mă întrebi. În ce sens să mă simt apropiat de muzică?

Rock FM – Încerc să aflu unde simți că reușești mai bine să le oferi oamenilor senzațiile pe care dorești să le transmiți. Atunci când ești în fața lor? Sau atunci când ești în studio și înregistrezi ceea ce simți?

Brendan Perry – Acum am înțeles. În concert este mai bine. Acolo trebuie să oferi totul din prima. Nu există relaxarea din studio. Trebuie să ai grijă la ceea ce cânți, însă în același timp trebuie să nu sacrifici trăirile. Eu când sunt pe scenă sunt ca într-un vis. Parcă mă desprind de scenă. Totul se transformă. însă este foarte important să te asiguri că ceea ce cânți este așa cum trebuie. Nu știu cum să-ți explic. Trebuie să ajungi acolo pe scenă ca să înțelegi ce vreau să zic. În live totul prinde viață în timp real. Povestea se desfășoară sub ochii tăi. Nu este ca în studio unde poți lucra la o piesă și două luni de zile.

Rock FM – Nu este pentru prima oară când ajungi în România. Îți mai aduci aminte ceva de la precedenta vizită?

Brendan Perry – Da! Am mai fost. Țin minte exact. Dar atunci am venit cu proiectul meu solo. Nu mai știu însă anul.

Rock FM – În 2010.

Brendan Perry – Așa este. în 2010. Din păcate nu am apucat să vizităm nimic. Am ajuns dimineața, am mers la sala de concert, era un teatru frumos (Sala Palatului), apoi am fugit repede la hotel să ne odihnim câteva ore. Eram epuizați. Am condus toată noaptea și trebuie să-ți spun că din cauza drumurilor nu a putut nimeni să închidă ochii. Drumurile la voi erau teribile (râde). Ne-au zgâlțâit efectiv toată noaptea. După concert am plecat direct spre următoarea țară. Deci țin minte acel moment. în special drumurile (râde).

Rock FM – Ultimele cuvinte sunt ale tale. Spune-mi ce vrei să le transmit fanilor Dead can Dance din România?

Brendan Perry – Vă mulțumesc mult pentru așteptare. Ne vedem în 16 mai la București.

Rock FM – Mulțumesc mult pentru interviu. Știu că ai un program foarte plin astăzi, prin urmare te las să-ți tragi puțin sufletul. Ne vedem la București.

Brendan Perry – Și eu mulțumesc!

Sursa: ROCK FM

Nu uitați, pe 16 mai, la Arenele Romane din București, ne vedem Cu Dead Can Dance într-un show ce se anunță memorabil.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX și pe terminalele Selfpay. Online puteți plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.