"I Am The Blues"–Willie Dixon

Și chiar este unul dintre puținii îndreptățiți să afirme așa ceva.

Willie Dixon

Photo: Brian McMillen

Născut în 1915 în Vicksburg, Mississippi, în 1915, Willie Dixon este recunoscut (alături de Muddy Waters), ca cel care a creat sunetul postbelic a ceea ce a devenit Chicago Blues.

Încă și mai mult decât Waters, este probabil cel mai important dintre creatorii catalogului de blues modern.

Muzician, vocalist, compozitor, aranjor și producător, Willie a scris cântece preluate apoi de muzicieni din diverse genuri și diverse epoci. Pentru că influența lui nu s-a limitat strict la genul care l-a consacrat, ci a fost și o verigă importantă între blues și rock’n’roll.

În anii ‘50 a fost cel care a dat hituri unor bluesmeni ca Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter, Otis Rush, Sonny Boy Williamson, Memphis Slim, Jimmy Rogers, Magic Sam sau Buddy Guy, dar și unor Chuck Berry sau Bo Diddley, care făcuseră pasul spre rock’n’roll.

Din anii ‘60, noi valuri de muzicieni i-au preluat piesele și i-au adus numele în atenția unei audiențe mondiale – Bob Dylan, Cream, Jeff Beck, The Doors, Jimi Hendrix, Rolling Stones, Led Zeppelin…

De Led Zeppelin se leagă de altfel și una dintre cele mai mari bătălii pe care le-a purtat pentru drepturile sale de autor. Încheiată în afara tribunalului în 1987, gura târgului spune că rezultatele au fost compensații de ordinul a milioane de dolari pentru folosirea neautorizată a muzicii sale în Bring It On Home, ca și a versurilor sale din You Need Love (din 1962) în Whole Lotta Love.

S-a stins în 1992, dar moștenirea sa a rămas vie. Hoochie Coochie Man, I Just Want To Make Love To You, Little Red Rooster, My Babe, Spoonful, I Ain’t Superstitious, I Can’t Quit You Baby, I’m Ready, You Shook Me… atâtea și atâtea piese devenite clasice ale modernității.

Berlin Jazz Festival 1977


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.