Requiem pentru un rege

Bhumibol Adulyadej a fost rege al Tailandei timp de 70 de ani și 126 de zile, A domnit sub numele de Rama al IX-lea înainte de a ne părăsi astăzi, 13 octombrie.

Dincolo de importanța sa politică incontestabilă, de dragostea și respectul total de care s-a bucurat din partea supușilor săi, Bhumibol Adulyadej a fost o figură aparte printre mai-marii lumii prin talentele sale multiple.

Un artist adevărat prins în corpul fizic al unui monarh, interesele sale s-au împărțit între fotografie, navigație și design de ambarcațiuni, inventică (a deținut mai multe patente). A fost și scriitor, traducător, dar una dintre pasiunile sale majore a fost muzica.

A fost un compozitor și instrumentist de jazz de o valoare recunoscută. În primul rând saxofonist (dar cânta și la clarinet, trompetă, chitară, pian), a cântat cu Benny Goodman, Stan Getz, Lionel Hampton sau Benny Carter și a compus 49 de piese, majoritatea de jazz swing.

Nu a fost doar un hobby al cuiva sus-pus, ci pasiune și talent reale, în 1996 a apărut un documentar despre muzica sa, Gitarajan.

În 1964 a devenit membru onorific al Universității de Muzică din Viena, iar în 2000 Universitatea Yale i-a acordat medalia Sanford pentru contribuțiile sale muzicale. În ambele cazuri, a fost primul asiatic ce a primit aceste onoruri. În 2003, Colegiul de Muzică al Universității din Texas i-a acordat un doctorat onorific.

Astăzi ne-a părăsit, după probleme de sănătate ce au început să se manifeste acum mai bine de un deceniu. Drum bun Majestate, lumea rămâne mai săracă și mai tristă cu fiecare artist pe care îl pierde! Odihnește în pace!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.